czwartek, 26 września 2013

Kuracja drożdżowa cz. II

JAK STOSOWAĆ DROŻDŻE?

Drożdży nie wolno spożywać w stanie surowym!
Przed spożyciem, należy je „zabić” gorącą wodą, a najlepiej wrzątkiem, by nie fermentowały w jelitach (objawia się to wzdęciami, bólami brzucha, nudnościami, odbijaniem an nawet wymiotami). Najlepiej przyswajalne są w postaci drożdżowego napoju:
¼ kostki 100g drożdży (ok. 1 łyżka) należy zalać  ½ -1 szklanki/kubka wrzącą wodą bądź mlekiem, dokładnie rozmieszać, przykryć spodkiem i ostawić do ostygnięcia. Pić małymi łykami chłodny napój. 


Kurację drożdżową zaleca się stosować przez 2-3 miesiące, po czym zrobić przerwę lub jak podaje Dr Górnicka w swojej książce Apteka Natury, stosować profilaktycznie 2-3 razy w tygodniu gdy czujemy znużenie, brakuje na energii, jesteśmy bardziej podatni na infekcje.
Do napoju drożdżowego można dodać miodu (ale dopiero ostygnięciu), soku czy herbaty.
Jeśli ktoś nie trawi specyficznego smaku napoju drożdżowego może zakupić w aptece tabletki z wciągiem z drożdży piwnych. Jednak to już jest chemia. Najbardziej naturalne są świeże drożdże.

Źródło:  http://karodos.blogspot.com

Osobiście zamierzam pić je przez 3 miesiące, ale piję dziennie 1/4 kostki. Wszystko wg powyższego opisu.

A Wy miałyście już styczność z kuracją drożdżową? :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz