Źródło |
te warzywa są cennym źródłem witaminy C, i co najciekawsze, jako jedyne warzywo nie tracą jej w trakcie obróbki termicznej. Papryka poza witaminą C zawiera komplet witamin z grupy B, wapń, potas, żelazo i magnez. To czerwone warzywo reguluje funkcjonowanie wątroby i układu trawiennego , ma też właściwości bakteriobójcze. Z kolei kapsaicyna (substancja, której najwięcej jest w małych, pikantnych papryczkach) posiada właściwości antynowotworowe.
Kaloryczność: 2 sztuki= 72 kcal
7. 2 wafle ryżowe
Źródło |
nie zawierają co prawda wielu witamin i mikroelementów, są za to niskokaloryczne, bo jedna sztuka to zaledwie 40 kcal. Mogą służyć zarówno jako przekąska, jak i jako zamiennik pieczywa. Zaletą wafli ryżowych jest dość wysoka zawartość błonnika, która na dłuższy czas pozawala zaspokoić uczucie głodu.
Kaloryczność: 2 sztuki= 80 kcal
8. Jogurt naturalny
Źródło |
Kaloryczność: 1 sztuka = 90 kcal
Źródło |
Kaloryczność: 4 sztuki = 100 kcal
10. 2 płaskie łyżki rodzynek
Źródło |
2 płaskie łyżki rodzynek - są bardzo słodkie, a zarazem zdrowe. Obniżają poziom cholesterolu oraz ryzyko wystąpienia osteoporozy, przyspieszają też spalanie tłuszczów w organizmie. Te suszone winogrona to także świetne źródło fosforu oraz jodu. Ze względu na wysoką zawartość witamin z grupy B rodzynki są polecane przez dietetyków osobom pracującym umysłowo.
Kaloryczność: 1 płaska łyżka = 35 kcal
Źródło
C.D.N.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz